PRIN NOI ÎNȘINE

Uneori, o vorbă aiurea spusă și prost așezată îți strică cheful, te scoate din starea de bine și te aruncă în protest.

Dau să citesc, într-o comodă publicație săptămânală despre strălucirea unui act cultural: era vorba despre  ediția aniversară – cum putea fi alta decât a 10-a –  a „Amintirilor din pribegie” ale UNICULUI ARISTOCRAT al culturii noastre de astăzi: Neagu Djuvara. Vă rog să priviți majusculele ca pe o reverență pe care unul din mulțime, lesne de nebăgat în seamă, o face maiestății unui domn.

Autoarea voia să contureze contrastant semnificația faptului cultural față de mediocritatea societății, vrednică în a-și înjgheba spații nonculturale de o vizibilitate obraznică. Vrând să-și „ranforseze” referirea la boieria autorului, deopotrivă genealogică și a minții, într-o epocă în care afaceriști dubioși, manechine-curtezane, copii de bani gata sunt luați drept „lumea bună”, o ia scurt pe arătură și aruncă așa, ca printre degete, explicația că toate astea se cam petrec din cuza învățământului, care „a ajuns în halul știut” . Și gata. O cotește spre …asfalt. Care „hal”, lasă-l pe alfabetizat să bârfească.

Protestez! Protestul meu se îndreaptă către persoanele cu ștaif, acelea de la care ai așteptări, nu temeri. De ce să pretinzi că poți da explicații, scoțând metonimic societatea în întregul său din contextul cauzal pentru mediocritatea lumii, spre a arăta  ca țap ispășitor școala pentru răul ce izvorăște mai  de din sus? De ce sunt arătați cu degetul școala și, implicit, seama de profesori, aceia care, pentru și din foarte puțin, încă mai țin isonul?

Nu fac o pledoarie pro domo, dar cred în strădania de a ne defini starea de claritate prin noi înșine.


Share

21 octombrie 2012 de Teodor Ștefănică
Categorii: Articole de fond | Etichete: , , | 5 comentarii

Comentarii (5)

 1. Dascalul sau dascalita, cum imi place sa spun, sunt oamenii care creeaza … pe un material foarte dificil, unic, plin de candoare si sentimente… sufletul de copil. Nu putem avea pretentia ca toti dascalii sa fie asemenea lui Michelangelo, care vedea in fiecare bloc de marmura, noua sculptura… dar important este ca toti „truditorii” scolii lucreaza la mica sculptura ca in final aceasta sa devina o opera de arta. Problema este daca si ea isi doreste acest lucru…?! Intr-o societate in care arta (ca multe alte domenii) nu mai are valoare…ne intrebam unde ne indreptam?

 2. Asta se intampla datorita faptului ca facem parte dintr-o generatie de” capete plecate”, de oameni cu bun simt, cu parinti care au stiut sa ne educe bine, chiar daca faceau parte din patura de jos a societatii.

 3. Daca inca nu am renuntat si „tin isonul” – e pentru ca „faclia” pe care o am de daruit si pe care am descoperit-o in urma cu vreo 20 de ani – e atat de vie in sufletul meu !

 4. De ce sunt arătați cu degetul școala și, implicit, seama de profesori, aceia care, pentru și din foarte puțin, încă mai țin isonul?
  pentru ca din preaplinul lor de omenie , bun simt si modestie caracteristica si dascalului de odinioara si a celui prezent tin sa-si faca treaba cat pot mai bine , pe bani putini pentru ca asa stiu ei ca trebuie sa faca.Ei nu se revolta .Munesc si tac.
  Sunt loviti din toate partile si judecati cu intreg sistemul caruia ii apartin.Pana cand???

 5. Şcoala are rolul important de a pregati copilul pentru a se încadra fara dificultati si eficient în activitatea viitoare de învatare .
  Profesor actual este profesorul cu un stil pedagogic democratic si nu autoritar, profesorul care tine cont de nevoile elevului, nu numai de obligatiile lui, profesorul care are acea vocatie pentru cariera lui, vocatie ce inseamna atat motivatie interioara, cat mai ales profesorul care are dragoste pentru copii.
  Acest professor TREBUIE RESPECTAT.

  Învăţătorii îţi deschid uşa, însă tu însuţi trebuie să treci prin ea.
  Un învăţător are efect asupra eternităţii; nu se poate spune niciodată unde se opreşte influenţa sa.
  citat din Henry Adams

  În fiecare sat, un om dăruieşte celorlalţi o făclie: este învăţătorul.
  citat din Victor Hugo

Lăsați un comentariu

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.