UN ARTICOL INTERESANT (IV)

(continuăm publicarea interviului cu profesorul finlandez Jukka Kangaslahti)

CampusNews: Ati purtat discutii cu reprezentantii Ministerului Educatiei. Vi s-au parut pregatiti pentru modernizarea sistemului de invatamant?

Jukka Kangaslahti: Nu stiu daca sunt cea mai indicata persoana sa spuna asta, insa din experienta mea cu alte tari, pot spune ca birocratia trebuie eliminata. Dezvoltarea si progresul educational nu sunt posibile daca nu schimbi birocratia si administratia. (…).  Atat timp cat ramaneti legati de aceleasi reguli si aceleasi cursuri, nu puteti schimba mare lucru.

Din punctul meu de vedere, cred ca romanii ar trebui sa aiba o noua viziune asupra adminsitratiei. Aveti nevoie de mai multa flexibilitate. E un drum lung si greu de parcurs, dar trebuie inceput cu sistemul de administrare.

CampusNews: Schimbarea trebuie sa inceapa in scoli si apoi sa inglobeze si autoritatile sau initiativa trebuie sa apartina guvernului?

Jukka Kangaslahti: Trebuie sa porneasca simultan din ambele parti. Este mai usor sa scrii legi si reguli decat sa le pui in practica, e mai usor sa faci cercetari si recomandari decat sa le pui in practica si sa obtii o realitate mai buna. Vorbim si scriem foarte multe, dar daca exista un zid intre discurs si realitate, atunci nimic nu se intampla, de fapt. Daca pe langa asta, ar exista scoli dornice nu sa copieze, ci sa aplice modelul finlandez contextului lor, atunci autoritatile ar trebui sa fie deschise unei astfel de intiative. Iar daca si alte scoli vor fi dornice sa urmeze modelul, atunci vom obtine un efect de bulgare de zapada.

Daca vrei sa schimbi lumea trebuie sa fii un bun profesor


Share

31 decembrie 2010 de Teodor Ștefănică
Categorii: Articole de fond, Fapt divers | Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.