HOWARD GARDNER în România, din generozitate

Dacă mai e vreun profesor în România care nu a auzit de „inteligenţe multiple” şi, implicit de Gardner, părintele acestui „boom intelectual” de sfârşit al secolului 20 şi început de secol 21, atunci aceasta ar fi un bun criteriu de blam profesional.

Autor al teoriei psihologice care a revoluţionat lumea ştiinţifică în domeniu, recunoscut, la nivel mondial, ca fiind cel mai faimos expert în educaţie, autor a peste 25 de cărţi şi numeroase articole, traduse în 28 de limbi (dacă evidenţa aceasta mai poate fi ţinută), deţinător al multor titluri ştiinţifice, academice, considerat de către jurnalele de specialitate în anii 2005 şi 2008 între primii 100 de intelectuali cu cel mai mare impact în lume – de ce recunoaştere mai are nevoie Howard Gardner, ce ar mai dori să adăuge capitalului de onoare acumulat, aşa încât la cei aproape 68 de ani să călătorească peste Ocean în Europa, pentru a  ajunge câteva zile în România (17-19 martie a.c.) să conferenţieze la Sinaia în faţa a peste 400 de profesori şi decidenţi în educaţie din România şi alte 7 ţări? Nu, această formulă explicativă nu rezistă. Aşa cred eu. Mai cred că nici acordarea titlului de Doctor Honoris Cauza la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti – eveniment consumat în acest interval – nu ar mai fi o atracţie irezistibilă pentru Howard Gardner, chiar dacă rectorul român numea evenimentul o „onoare reciprocă”, apreciere la care – hai să zicem – ar fi fost îndreptăţit, poate,  profesorul Gardner. 

Atunci, singura explicaţie pe care o mai avem este marea generozitate intelectuală a Profesorului.

Dincolo de conţinutul remarcabil prin claritate al discursului şi al celorlalte activităţi (despre care vom mai scrie) în care ne-am lăsat fascinaţi de profesorul Gardner, aceasta este esenţa prezenţei sale la Seminarul organizat de Editura Sigma şi Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie la Sinaia: GENEROZITATEA ÎN ŞTIINŢĂ.


Share

22 martie 2011 de Teodor Ștefănică
Categorii: Articole de fond, Evenimente | 2 comentarii

Comentarii (2)

Lăsați un comentariu

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.